Nog 5 dagen genieten van Malawi

Het tweede weekend zijn we naar de Mulanju Mountain geweest. Een van de hoogste bergen van Afrika. Eigenlijk was het de bedoeling dat iedereen naar de top ging (2,9 km klimmen over rotsen en takken) om daar in een hutje op de berg te slapen. Maar Mall en ik hadden van te voren al besloten om een andere route te doen om vervolgens twee nachten in het motel te slapen (lees: twee warme nachten, met douche en wc). Zaterdagochtend zijn de andere vroeg vertrokken en hebben Mall en ik op ons gemak gedoucht en ontbeten. Daarna kregen we een telefoontje van twee andere meiden die toch ook liever beneden bleven en met ons de alternatieve route wilden doen. We werden door een gids die naar Hugo-Boos (het heerlijke luchtje dat bijna alle Afrikanen met zich mee dragen, zweet) rook opgehaald. De eerste 10 meter waren al heftig, de berg was zo ontzettend steil. Maar na een aantal uur bereikte we een super mooie waterval, wat het toch de moeite waard maakte. Daar hebben we heerlijk onze voetjes laten afkoelen en onze flesjes water regelrecht vanuit de bron gevuld. Verder was er weinig te beleven op de berg, dus Mallory en ik zaten letterlijk ‘stuck’ on the mountain het afgelopen weekend. Maar we hebben ons uiteraard prima vermaakt.

Het derde weekend zijn we naar Cape McClear geweest. Wat was dat genieten zeg. We hadden een super mooi uitzicht over het meer, een heerlijk strand en de lodge was nog geweldiger. Ik raak er maar niet over uitgepraat. Het was gewoon zo geweldig. Lekker op het strand gelegen, in een 5persoonsbed geslapen met Mall (en Frauk lag ook bij ons op de kamer), gedoucht in een douche die uit de boom kwam en heerlijk opstap geweest. De hele avond gedanst met de Afrikanen en natuurlijk met Mall, Fraukje en Stephanie. Even in een hele andere wereld, voor ons lag het meer en achter ons de community. Maar het Afrika-gevoel bleef de hele tijd aanwezig.

Een deel van het sponsorgeld is al uitgegeven, namelijk aan verf voor het ICT-centrum. Yodep wil graag de lokale mensen kennis laten maken met computers zodat het contrast tussen ‘deze wereld’ en de ‘bewoonde wereld’ iets verkleint kan worden. De afgelopen dagen hebben we dus flink staan verven en we hebben puin geruimd zodat er een vloer gelegd kan worden.

Voor de rest gaat het Afrikaanse leventje gewoon door. Om jullie niet te vervelen met hoe elke dag hier verloopt, een paar kleine dingetjes op een rijtje:

· De bewakers vroegen op een avond of wij het gerucht ook hadden gehoord dat er mensen op de maan hadden gelopen. Uuh ja dus. Deze dingen krijgen ze hier dus ook mee, haha.
· Vorige week leek het wel oorlog. Alle mensen van de community (duizenden) liepen ineens allemaal richting het dorp. Ze hadden allemaal grote schoppen in hun handen. Een hele invasie. Nadat we aan James hadden gevraagd wat hier de bedoeling van was, werd het ons allemaal iets duidelijker. De Malawianen werken hier eens in de zoveel tijd aan de weg in ruil voor eten dat ze van de overheid krijgen. Toen wij richting het dorp reden, zagen we om de meter een Malawiaan in de weg hakken. Grappig gezicht.
· De buurvrouw vroeg zicht af hoeveel wij thuis in de huishouding doen. Ik natuurlijk braaf gezegd dat ik elke zaterdag met de poetslap in de weer ben. Haar vraag was toen of ik thuis ook wel eens veegde. Want de mensen vegen hier het zand. Niet om het zand weg te vegen, maar om het zand schoon te houden. Toen ik vertelde dat wij een Nederland een stofzuiger hadden, heeft ze een kwartier in een scheur gelegen.
· Vandaag had ik mijn jas alvast aan Olivia (buurmeisje) gegeven omdat ik mijn spullen weer eens aan het ordenen was. (Mijn koffer gaat nu al niet meer dicht en ik wil toch echt maar 1 koffer mee terug nemen.) In ruil daarvoor heeft ze mijn was gedaan. En jawel, mijn witte bh-tje is weer wit. Dat had ik nooit meer kunnen denken.

Ik moet zeggen dat ik nu toch wel erg verlang naar thuis. Mijn voeten lijken wel Akuda (zwarte mensen) voeten en mijn kleren blijven zanderig en dragen een rood gloedje met zich mee. Verder loop ik hier zo veel dat ik zou willen dat Coopertje er bij was. Ik mis het om leuke dingen te doen met mijn vriendinnetjes, gezellig met mama te keuvelen op de bank en natuurlijk mijn lieve vriendje om te knuffelen. Maar al met al geniet ik hier van alle mooie dingen om me heen en zou ik deze ervaring voor geen goud willen missen. De mensen uit de community stralen en genieten.. and so do I.

Tot snel lieve Azungu’s,
Dikke hand-kus uit Afrika!

Previous message | Next message

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Ans Jacobs

Heb je de traantjes van het schatje van foto 3 gedroogd?!
Geniet er nog maar even van ; daar, van het land en de mensen die je in je hart hebt gesloten.
Tot zondag, hvjmdwj, x Sam

Frans J.M. Dirks

Dag lieverd,
Echt waar, ik kan niet anders zeggen dat ik het heerlijk vind, om te lezen hoe jij geniet daar in Afrika. Wat goed dat je dit hebt gedaan. En als je thuis komt, zal het een feest zijn, want dan ben je ook bijna jarig. Hou je taai en blijf genieten en onthouden wat je daar hebt meegemaakt.
Dikke kus,
Pa

Elke

Hoi Anne!

Leuke verhalen schrijf je:D Naast Mal volg ik ook jou berichten en foto's trouw! Dat blonde koppie tussen alle donkere kindjes, erg lief om te zien:)

xx

Fem

Lieverd,

Wat een mooie foto's! Je hebt zelf ook een mooi kleurtje gekregen ;) Fijn dat je het zo naar je zin hebt! Grappig dat je een aantal uitspraken van de mensen omschreven hebt, dan merk je pas hoe groot het verschil is. Dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn kennen zij daar niet eens, bijzonder. Ik hoop dat je nog heel erg gaat genieten van de laatste dagen. Ik vind het ook wel heel fijn om te weten dat ik je binnen nu en een paar dagen weer zie :) Tot snel meid!
Kusje xx

Anita Feijen

Hey Anne, weer zo'n mooi verhaal, en mooie foto's. Geweldig wat je allemaal meemaakt, hopelijk heb je de filmcamera goed gebruikt, zodat we het "live" kunnen bekijken volgende week. Geniet nog van de laatste dagen daar en alvast een hele goede reis back to Holland.
Tot snel!!! Groetjes Twan en Anita

Esmée

Anne, wat mooi om te lezen hoe je aan het genieten bent van het land wat je in je hart gesloten hebt. Blijf genieten van alle mooie momenten! Dikke kus x

Marguerite

Lieve Anne, ik had heel ongeduldig op jouw nieuw bericht gewacht en ben blij te horen dat je het zo naar je zin hebt gehad en zoveel goeds hebt kunnen doen daar, in jouw geliefd Afrika. Ik wens je nog een paar fijne dagen , n goede vlucht terug, maar helaas ben ik nu niet op Schiphol om je te begroeten, maar daarvoor zijn er veel anderen die vol verlangen op je wachten. xxx Marguerite

Jettie

Hallo Anne !!!
Zoete lezen is het geweldig daar , je maakt vanalles mee.. Leuke dingen en minder leuke dingen!!
De watervallen waren zeker wel geweldig !!
Geniet nog even van Afrika !!!!

Groetjes van ons

Anne Dirks

Name: Anne Dirks
Leeftijd: 30

Was vrijwilliger bij YODEP van 16 jul 2012 tot 10 aug 2012

Was vrijwilliger bij Mother of Peace van 15 aug 2011 tot 09 sep 2011

Over mij:

Ik ben Anne, in 2011 heb ik vrijwilligerswerk gedaan in Zuid-Afrika bij het project Mother of Peace. In juli 2012 ga ik

Meer...