De derde week

Zo de derde week is al weer van start gegaan. Ik heb het nog steeds ontzettend naar mijn zin hier, elke dag is weer anders en je beleeft steeds weer nieuwe en interessante dingen. Het ene moment heftig, het andere leerzaam, het volgende moment dankbaar, ik geniet echt. Ook al begin ik sommige dingen van thuis wel te missen, maar dat loopt niet weg, zoals mijn vriendinnetjes zo mooi zeggen. Voor je het weet wandel ik weer met Cooper door Someren, zit ik weer in het atelier van ’t Weverke achter het naaimachine of drink ik ice-tea’s met mijn lieve vriendinnetjes.

Ten eerste wil ik jullie allemaal even bedanken voor de reacties op mijn weblog. Leuk om te weten dat jullie het lezen en dat jullie de dingen die ik meemaak net zo leuk vinden als ik.

Donderdagmiddag na het boodschappen doen hebben we de waterglijbaan opgezet. Net Spel Zonder Grenzen maar dan in Afrika ;) De zon scheen en het was erg warm voor een winterdag in Afrika. De kindjes die niet op school waren, kwamen allemaal naar het vrijwiligershuisje om te buikschuiven. En tja, ik kon er niet onderdoor komen, ook ik heb buik geschoven. De kindjes genieten hier enorm van. Spelen met water is natuurlijk altijd leuk, maar ook nog eens knoeien met zeep en onder de sproeiers van de glijbaan lopen is helemaal geweldig. In de namiddag was het toy library, een ontzettend goed opgezet systeem. De kinderen hier kunnen niet goed en/of voorzichtig met speelgoed omgaan vandaar dat ze nu speelgoed mogen lenen en na een week weer moeten terug brengen. Als ze iets na een week terug brengen, mogen ze een nieuw spelletje of speelgoed meenemen. Soms wel sneu voor de jongste kindjes, als ze iets kwijt zijn moeten ze 3 weken wachten voordat ze weer iets mogen lenen. Best een ‘zware straf’, naar mijn idee. De rest van de vrijwilligers denkt daar ook zo over, dus maar even langs Byron (de projectmanager) om te vragen of we de regels mogen veranderen, misschien met het doen van een taakje of zo.

’S Avonds was het helemaal geweldig, het mooiste moment dat ik tot nu toe in Zuid-Afrika heb meegemaakt, ik ben er nog ontroerd van. Voor mijn huismoeder had ik een bosje bloemen gehaakt. Ze was helemaal blij met de zelfgem(h)aakte bloemen. Ze zij wel 10 keer “Thank you my dear, you are so lovely.” Haha, echt leuk. Daarna moest ik op een krukje gaan zitten en zei ze wat in het Zulu tegen haar kinderen. De kinderen hielden toen met hun hand mijn schouders vast en gingen een prayer song voor mij zingen. Ik (natuurlijk) met tranen in mijn ogen. Ze zongen ook nog eens super mooi. Ik word er nu weer emotioneel van. Daarna zei mijn huismoeder dat zij ook kon haken, dus ben ik naar mijn huisje gegaan om haaknaalden te halen. En natuurlijk werd ik weer bedankt en jawel hoor, met een lied. Ik kreeg nog wel 10 liedjes van de kinderen. Een was in het Engels, het ging zoiets: “ Read your bible and pray every day, pray every day, pray every day. And then you grow.” De andere liedjes kon ik niet verstaan, jammer genoeg, maar het gebaar was geweldig.

Vrijdag tussendoor nog even genoten van het strand samen met Stephanie en Ricarda. Het was erg mooi weer en omdat we even niks te doen hadden, zijn we 2 uurtjes naar het strand geweest. Wel lekker tussendoor om even te relaxen en even met elkaar te kletsen, zonder dat er steeds kinderen om je heen rennen ;) ’S avonds naar het tienerhuisje geweest. Daar wonen twee meisjes van 20 jaar oud. Jessica en ik hebben pannenkoeken voor ze gebakken. Een van de meisjes liet hun slaapkamer zien en vertelde over haar jeugd. Heel heftig allemaal, ze heeft veel meegemaakt. Na de pannenkoeken zijn we met de jongens van boven de 12 jaar naar de bioscoop gegaan, naar de nieuwste Harry Potter film in 3d, compleet met cola en popcorn. Ook nog een hamburger en een ijsje gegeten. De jongens genoten er echt van en keken hun ogen uit, een enorm contrast met hun leven hier.

Zaterdagavond heb ik samen met de kinderen en mijn huismoeder de verjaardag van 4 kinderen gevierd. De drieling was jarig en een van de jongste meisjes was afgelopen maandag jarig geweest. Ik had cadeautjes gekocht en pannenkoeken gebakken. Volgens mij viel het allemaal wel in de smaak, aan hun gezichtjes te zien.

Zondag zijn we met Willie op pad geweest. We zijn naar de Victoria Street Market geweest om souvenirs te kopen. Daarna zijn we naar een Zulu Park geweest waar we eerst gezellig geluncht hebben. Na de lunch zijn we in ouderwetse Zulu huisjes geweest om te kijken hoe de mensen in Afrika leefde. De huisjes waren met riet bedekt, een vuurtjes van binnen en een stenen rand om op te zitten. De had speciale huisjes waarin alleen gekookt werd, of alleen geslapen of alleen gekletst (soort van huiskamer). Na het bekijken van de huisjes kregen we een super gaaf optreden van de Zulu’s. Ze dansen met hun benen heel hoog in de lucht en stampen hard met hun voeten op de grond.

Na het zien van de Zulu’s zijn we nog naar krokodillen en slangen wezen kijken. De slangen mochten zelfs even om je nek komen hangen, maar uhmm, dat heb ik toch maar niet gedaan. Een hyena bijna aaien, oke, maar een slang gaat me toch echt te ver. Kortom een leuke dag en weer vol energie om de derde week in te gaan.

Liefs Anne

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Ans Jacobs

Wat een leuk bericht weer uit het verre Afrika. En wat leuk dat je de huismoeder ook aan het haken hebt gekregen. Misschien kan ze daar wel een "Weverke-filiaal" gaan draaien,haha.
Ik zie en hoor dat je je droom volgt. xxx Proud mama

Femke

Schat wat leuk 'spelzondergrenzen' in Afrika :) en jij krijgt toch nog een beetje kleur daarzo hé! Het lijkt me inderdaad heel ontroerend hoe dankbaar de mensen en kinderen daar zijn. Lijkt me ook heel speciaal als zij dan allemaal voor jou gaan zingen. Maar dat heb je verdient! Door de foto's krijg ik écht een goed beeld van wat jij daar allemaal doet, echt leuk. De huisjes zien er inderdaad goed uit, gelukkig! Als jij terug komt ben je wel een ster in pannenkoeken bakken denk ik ;) Lieverd geniet weer van deze week!! En wij lopen inderdaad niet weg!

Dikke kus, Fem

F.J.M. Dirks

Ha lieverd,
Zojuist je nieuwe e-mail bericht en weblog gelezen. Wat moet jij wel genieten daar zeg. Het lijkt wel of je in één maand de ervaring van drie maanden opdoet. Geweldig. Zo intensief en breed van aanpak. Ik vind het mooi dat je ook nog kans ziet om, waar het past, je deskundigheid te benutten met suggesties ter verbetering. Het siert je, vind ik.
Hier gaat alles ook gewoon door, maar lang niet zo enerverend als jouw ervaringen. Hoewel het afgelopen weekend heb ik de training Coördinator Veteranenzorg afgerond. Dat doe je natuurlijk ook niet iedere dag. Maar verder is het gewoon de dagelijkse routine.
Ik hoop dat je blijft genieten en groeien. Want, zoals je zelf al constateerde, nog even en je loopt weer met Coopertje over het Wilhelminaplein in Someren.
Veel plezier en tot snel weer.
Dikke kus,

Pa

Mylene

Maandag-morgen, Yes een nieuwe weblog van Anne. Snel de laptop aan en lezen maar.
Mooi om te lezen hoe de mensen daar genieten van je aanwezigheid.
Wat een cultuursverschillen zul je daar zien, maar uit de foto's en verhalen blijkt dat er ook zo veel overeenkomsten zijn met de kinderen hier. Als ik de foto's zie, lijkt het net of je er al maanden bent. Ook fijn dat er in de weekenden tijd is om uitstapjes te maken. Je onderneemt echt leuke dingen. Maak veel foto's schatje!
x

marguerite

Hoi Anne, jij daar helemaal in het zuiden. Wij zijn net terug van het noorden,waren 10 dagen in danzig. Ook heel interessant, daarom heb je nog geen enkele reactie gehad van mij want ik moest natuurlijk alles in een keer doorlezen. Meid fantastisch wat je daar doet en inderdaad smam kan echt proud mama genoemd worden met zo'n dochter die ook zo fantastisch kan haken, zo moeder zo dochter,super. En alle roggertjes zijn even trots op jou, geniet van de ervaringen , wij wensen jou een interessante week. Liefs en dikke kussen , de roggertjes ch

Chantal

Hee Anne, wat een leuke berichten, en wat een prachtige kindjes! Dit is toch je laatste week? Of ga je verlengen ;-). In ieder geval nog heel veel plezier, echt leuk om je verhalen te lezen!
liefs, Chantal

ria vd goor

hallo, Anne
wat een leuk verhaal weer, ik zou er wel bij willen zijn. geniet er maar lekker van het is zo weer voorbij.
groetjes Ria vd Goor

jettie en Freek

hallo Anne;
Jij hebt het goed naar je zin daar in Afrika, want je schrijft nog steeds hele lange verhalen, over al je belevenissen.
Leuk dat jullie ook naar de film zijn geweest, ik had geen idee dat daar ook bioscopen waren, laat staan 3D.

Nou Anne nog lekker genieten daar.
Lieve groetjes van
Jettie Freek

Marianne Martens

Dag Anne, via facebook, waartoe martijn mij overgehaald heeft ;>)) je adres van deze weblog weer gevonden, om de een of andere onduidelijke reden was de email met dat adres uit mijn computer verdwenen. Ik ga vanavond of morgen uitgebreid al je verhalen lezen. En inderdaad al weer de 3e week, helemaal goed van je, je bent over de helft! Ik heb veel gedacht hoe het met je zou gaan daar, maar zo te zien doe je het helemaal goed - ik vind je een kanjer!!!
Misschien morgen meer als ik alles gelezen heb, ik heb over een uur een werkafspraak en wil nog even wat eten klaarmaken. Hier is overigens enindelijk de zon ook weer gedurende twee uurtjes al....!!!
Big hug Marianne (voor de mensen die het graag willen weten, de moeder van Jenny en Martijn, een beetje familie toch,Anne?)

Martijn

Zo Anne!

Ik moest ff een dikke catch-up doen! Maar wat goed om te lezen dat je het zo naar je zin hebt. Jammer dat het einde al weer in zicht is (?). Ik vind de fotos ook erg mooi en herkenbaar :)

Dikke x en tot snel!

Martijn

Marianne Martens

Dag anne - hier ben ik weer, nadat ik al je verhalen gelezen heb. Ik moet zeggen dat ik er af en toe echt ontroerd van raakte. Wat lief dat je met de kinderen mee deed bij buikschuiven, ze genoten zo te zien op de foto's. En wilde dieren spotten, geweldig, wat is de natuur dan prachtig en zijn wij nietig denk ik vaak terwijl wij als mensen de pretentie hebben alles te weten. Inmiddels is deze week ook al weer bijna op de helft. Geniet bij alles echt in het nu, ik kijk uit naar je volgend verslag. Hug marianne

Jeanne de Brouwer

Hallo Anne

Je bent al weer bijna terug, maar toch nog even een berichtje van mij.
(Je moeder was vergeten mij jouw verslagen door te sturen...!!!)
Maar beter laat dan nooit, toch?!
Ik heb je verslagen met veel plezier gelezen. Wat een enorme ervaring voor je, daar in Afrika!!
Al lezende kreeg ik het gevoel dat jij er nog wel een maand aan vast zou willen plakken. Kan ik me helemaal voorstellen. Maar alles wat je in deze maand meemaakt daar is iets wat je NOOIT meer zult vergeten en waar je nog erg lang met plezier aan terug kunt denken.
Geniet nog van je laatste week!!!!!!!!!!!! Maar blijf in hemelsnaam een beetje uit de buurt van al die enge wilde dieren....!!!

Groetjes
Jeanne (de Brouwer)

Jenny

Go Anne Go...wat heerlijk meegenieten vanaf hier!!!
Ik haak er nog een hartje op :-)
Dikke kussen
Jen

Annie van Vlerken

Hoi Anne

Wat fijn dat we mee mogen meegenieten van jouw avontuur.
Wat een leuke foto's met je kiendjes.
De helft zit er alweer op, en nu op naar de tweede helft!
Geniet er nog meer van dan wat je nu al gedaan hebt.
Groetjes uit Zummere......Annie

Anne Dirks

Name: Anne Dirks
Leeftijd: 30

Was vrijwilliger bij YODEP van 16 jul 2012 tot 10 aug 2012

Was vrijwilliger bij Mother of Peace van 15 aug 2011 tot 09 sep 2011

Over mij:

Ik ben Anne, in 2011 heb ik vrijwilligerswerk gedaan in Zuid-Afrika bij het project Mother of Peace. In juli 2012 ga ik

Meer...